Потребно:
- 100гр ореви
- 100гр индиски ореви
- 100гр лешници
- 100гр бадеми
- 20 свежи урми
- 2 лажици какао
- 250гр овесни снегулки
Подготовка: Извадете ги семките од урмите и оставете ги да отстојат во вода околу 10 минути. За тоа време, сите јаткасти плодови ставете ги во тавче, па во рерна загреана на 180 степени, за да добијат на арома и вкус. Не ги печете подолго од 15-20 минути. Оставете да се оладат. Овесните снегулки ставете ги во блендер да добиете брашнеста текстура. Потоа смелете ги јаткастите плодови. Се префрлајте во длабок сад. Урмите ставете ги во блендер со малку вода за да добиете смеса во форма на џем. И неа ставете ја во садот. Додадете го какаото и се убаво соединете. Добиентите бомбици може да ги валкате во кокос, или да ги наросите со стопено темно чоколадо. Уживајте!