Потребно:
- 1/2кг исчистен спанаќ
- 2 чешниња лук (згмечен)
- ½ шолкја ситно сечкан кромид
- 1 ½ шолја ориз (долго зрно)
- 4 шолји пилешки бујон
- 2 лажици маслиново масло
- Сол и бибер по желба
Подготовка: Во длабоко тенџере загрејте го маслото и на него пропржете ги кромидот и лукот, додадете го спанаќот, непрекинато мешајќи околу пет минути. Додадете го оризот, промешајте повторно и налејте го бујонот. Посолете и ставете бибер по желба и оставете да проврие. Потоа намалете ја температурата на минимум, поклопете и оставете да се крчка 15 минути. Потоа, тргнете го тенџерето од оган. Оставете да отстои две минути, додека оризот не ја впие цела течност. По желба може да додадете и малку рендан пармезан.