РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Зеленчук како главно јадење – топла салата што го зајакнува имунитетот

Еден од најздравите зеленчуци е богат со железо и витамин Б, како и калиум, што го прави идеален избор за јадење во ова време од годината, кога настинките се чести, а имунитетот е слаб. Ви носиме рецепт за малку поинаква салата од цвекло, која не се кисели, туку се јаде топла. Тоа е едноставен рецепт за вкусно јадење со многу придобивки за организмот.

Потребно:

За 2 лица:

  • 2 свежи цвекла (околу 400 г)
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка балсамико оцет
  • 1 чешне лук
  • Сол, црн пипер, магдонос

Подготовка: Измијте го цвеклото, завиткајте го во фолија и печете го 45 минути на 200 °C или варете го во вода 40 минути. Излупете го и исечете го на парчиња. Кратко пропржете го сечканиот лук во масло, додадете го цвеклото, зачинете со оцет, сол, бибер и наросете со магдонос. Сервирајте топло како прилог или лесен оброк. Добар апетит!