Родители, нема потреба да додавате сол во храната на децата

Додавањето умерени количини сол е прифатливо, но прекумерните количини сол треба да се елиминираат бидејќи преференциите за вкус на детето се формираат рано и големите количини на натриум може да доведат до висок крвен притисок подоцна во животот

Солта за јадење се состои од натриум и хлорид, две хемикалии кои се неопходни за здравјето, но само во многу мали количини. Натриумот и хлоридот природно се наоѓаат во многу намирници и не е неопходно да се додаваат во подготвената храна.

Урамнотежената исхрана содржи повеќе од доволно натриум за да ги задоволи нашите дневни потреби. Американците во просек јадат околу 1 до 3 лажички сол дневно (додавајќи помеѓу 2.300 и 6.900 mg натриум).

  • Просечната дневна потреба за натриум е многу помала и се движи од 1.200 mg натриум за деца од 4 до 8 години до 1.500 mg за 9 до 18-годишници. Ова изнесува околу половина лажичка сол на ден.

Просечната дневна потреба за натриум е многу помала и се движи од 1.200 mg натриум за деца од 4 до 8 години до 1.500 mg за 9 до 18-годишници. Ова изнесува околу половина лажичка сол на ден

Додаваме сол во храната по навика или затоа што сме се научиле да сакаме солен вкус. Додавањето умерени количини сол во храната за вкус е прифатливо, но прекумерните количини сол треба да се елиминираат бидејќи преференциите за вкус на детето се формираат рано и големите количини на натриум може да доведат до висок крвен притисок подоцна во животот. Затоа, добро е да ги навикнувате децата да избегнуваат непотребна сол. Еден начин е да го држите соларникот подалеку од масата. Вкусете ја храната пред да додадете сол и други зачини.

Во исто време, имајте на ум дека најголемиот дел од натриумот во нашата исхрана не доаѓа од солта што се додава на трпезата или додека готвите. Речиси 80% од натриумот во нашата исхрана доаѓа од преработена храна како леб, супи, солени грицки, брза храна, конзервирана храна или преработено месо, велат од Американската академија за педијатрија.