Социјалните мрежи се одговорни за пометување на сонот кај децата

Според експертите, важно е активно на детето да му се постави одредена граница и да се следи на кој начин ги користи содржините од интеренет. Ограничувањата и правилата се многу важни за поставување на јасни граници, како и за учење на самоконтрола кај децата.

Се повеќе деца патат од поремтување на сонот, а научниците тој проблем го поврзуваат со користењето на социјални мрежи и дигитални апарати, непосредно пред спиење. Според нив, претераното користење на било која социјална мрежа може да се поврзе и со развој на некои ментални пореметувања, како депресија, но и дебелина.

Според податоците на Државниот завод за здравство на Велика Британија, во последните шест години, бројот на хоспитализирани деца со пореметување на сонот е двојно зголемен. Помеѓу младите до 16 години таа бројка во последните пет години е зголемена од 6.020 на 9.542 деца.

Некои стручњаци сметаат дека не треба да се демонизираат социјалните мрежи, туку да се научат родителите на сопственото дете да му постават граница кога е во прашање користењето на тие платформи.

“Сите знаеме дека синото светло од екраните на паметните телефони може да го поремети сонот, но мислам дека, по бројните предупредувања, во оваа ситуација за ненаспано дете се одговорни родителите“, вели стрчњакот за дигитална детоксикација, Тања Гудин.

Според експертите, важно е активно на детето да му се постави одредена граница и да се следи на кој начин ги користи содржините од интеренет. Ограничувањата и правилата се многу важни за поставување на јасни граници, како и за учење на самоконтрола кај децата.