Стравот од Ковид-19 го намалил бројот на новороденчиња во Европа

Научниците од Швајцарија објавија дека земјите со најстроги карантини на почетокот на 2020 година и преполни одделенија за интензивна нега доживеале најголем пад на живородените деца девет до десет месеци подоцна

Времетраењето на карантинот е клучен фактор поврзан со падот на живородените деца

Европа забележала пад од 14 отсто на бројот на бебиња родени во јануари 2021 година во споредба со новороденчињата во истиот месец во претходните години, а падот веројатно е поттикнат од стравувањата од здравствена криза предизвикана од Ковид-19 за време на првиот бран на пандемија, велат експертите.

Научниците од Швајцарија објавија дека земјите со најстроги карантини на почетокот на 2020 година и преполни одделенија за интензивна нега доживеале најголем пад на живородените деца девет до десет месеци подоцна.

Научниот тим верува дека стравот предизвикан од Ковид-19, како што е наведено во студијата објавена во списанието „Human Reproduction“, може да доведе до „долгорочни последици за демографијата, особено во Западна Европа каде населението старее“.

Колку беа подолги карантините, толку помалку бремености имаше во тој период, дури и во земји кои не беа сериозно погодени од пандемијата

„Падот на бројот на раѓања девет месеци по почетокот на пандемијата се чини дека е почест во земјите каде здравствените системи беа во проблеми, а капацитетот на болниците беше недоволен“, рече водечкиот автор на студијата Лео Помар. Ова довело до заклучување и мерки за социјално дистанцирање за да се обиде да се заузда пандемијата.

„Колку беа подолги карантините, толку помалку бремености имаше во тој период, дури и во земји кои не беа сериозно погодени од пандемијата. Сметаме дека стравот на паровите од здравствена и социјална криза во времето на првиот бран на Ковид-19 придонесе за намалување на живородените деца девет месеци подоцна“, рече тој.

Англија и Велс забележале пад од 13 отсто на живородените деца во јануари 2021 година во споредба со јануари 2018 и 2019 година, додека бројот на бебиња родени во Шкотска паднал за 14 отсто. Литванија и Романија забележале најголем пад на живородените деца, 28, односно 23 отсто.

Шведска, која немаше карантин, но имаше висока стапка на смртност, не доживеа пад на живородените деца, открија истражувачите.

Овие набљудувања се важни бидејќи покажуваат дека човечкото репродуктивно однесување, што го докажува бројот на живородени деца, се менува за време на драматични настани, епидемии и глобални кризи

Тимот откри дека времетраењето на карантинот е клучен фактор поврзан со падот на живородените деца во јануари 2021 година во споредба со јануари 2019 и јануари 2018 година.

„Поврзаноста што ја откривме со времетраењето на карантинот може да одразува покомплексен феномен, бидејќи владите го користат карантинот како последно средство за спречување на пандемија. Времетраењето на заклучувањето има директно влијание врз паровите“, рече Помар.

Кристијан Де Гејтер, професор на Универзитетот во Базел во Швајцарија, кој не бил вклучен во студијата, рече дека „овие набљудувања се важни бидејќи покажуваат дека човечкото репродуктивно однесување, што го докажува бројот на живородени деца, се менува за време на драматични настани, епидемии и глобални кризи“.