Студија: Помалку шеќер во првите 1 000 дена од животот штити од хронични заболувања подоцна во животот

Тадеја Грачнер од Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес истакна дека изложеноста на релативно ниско ниво на шеќер во матката и раното детство значително го намалува ризикот од дијабетес и хипертензија децении подоцна, како и дека го одложува нивниот почеток

Намалување на количината на шеќер што децата го добиваат во утробата и како мали деца може да ги заштити од дијабетес и висок крвен притисок во зрелата возраст, покажува истражувањето.

Ова откритие открива критичен период за здрава исхрана во првите 1 000 дена од животот, бидејќи бебињата во почетокот ги апсорбираат хранливите материи од нивните мајки и преминуваат на формула и храна за бебиња.

Научниците откриле дека ограничувањето на внесот на шеќер во раниот живот е поврзано со 35 % пад на стапката на дијабетес тип 2 во средна возраст и 20 % пад на високиот крвен притисок.

Исхраната со низок внес на шеќер се чини дека исто така го одложува почетокот на хроничните болести, при што дијабетесот и високиот крвен притисок се појавуваат четири односно две години подоцна кај луѓето кои на почетокот на животот започнале со исхрана со малку шеќери, во споредба со оние кои консумирале многу повеќе.

NHS препорачува слободните шеќери – оние кои се додаваат во храната и пијалаците и природно се наоѓаат во медот, сирупите и незасладените пијалаци од овошје и зеленчук – да сочинуваат не повеќе од 5 % од дневните калории, што е еквивалентно на 30 грама или седум коцки шеќер за возрасен. Не постојат упатства за деца под четири години, но им се советува да избегнуваат пијалаци засладени со шеќер и храна со додаден шеќер

Тадеја Грачнер од Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес рече дека изложеноста на релативно ниско ниво на шеќер во матката и раното детство „значително го намалува ризикот од дијабетес и хипертензија децении подоцна, како и дека го одложува нивниот почеток.“

Истражувачите користеле природен експеримент во Обединетото Кралство кога во 1953 год. завршиле децениските повоени ограничувања за шеќер и слатки. За време на ограничувањето, количината на шеќер била споредлива со нивоата поставени во современите диететски насоки, но потрошувачката речиси двојно се зголемила веднаш по укинувањето на ограничувањето, од околу 40 грама на 80 грама дневно.

Користејќи ги податоците од Обединетото Кралство Биобанк, научниците го споредиле здравјето во средната возраст на 38.000 зачнати и родени за време на рационализирањето и 22.000 зачнати веднаш потоа.

Нивната анализа, објавена во „Science“, покажала дека стапките на дијабетес и висок крвен притисок биле значително пониски за оние кои биле зачнати и наполниле две години за време на рационализирањето на шеќерот. Времето поминато во матката изнесува околу една третина од намалувањето на ризикот.

NHS препорачува слободните шеќери – оние кои се додаваат во храната и пијалаците и природно се наоѓаат во медот, сирупите и незасладените пијалаци од овошје и зеленчук – да сочинуваат не повеќе од 5 % од дневните калории, што е еквивалентно на 30 грама или седум коцки шеќер за возрасен. Не постојат упатства за деца под четири години, но им се советува да избегнуваат пијалаци засладени со шеќер и храна со додаден шеќер.

„Сите сакаме да го подобриме нашето здравје и да им го овозможиме на нашите деца најдобриот почеток во животот, а раното намалувањето на додадениот шеќер е моќен чекор во таа насока. Но, тоа е далеку од лесно. Додадениот шеќер го има насекаде, дури и во храната за бебиња и мали деца, а децата се бомбардирани со ТВ реклами за слатки закуски. Иако подобрувањето на нутриционистичката писменост меѓу родителите и старателите е од клучно значење, ние треба да бараме одговорност од компаниите за преформулирање на храната за бебиња со поздрави опции и да го регулираме маркетингот и цените на слатката храна наменета за децата. Со подобри информации, животна средина и правилни стимулации, родителите можат полесно да ја намалат изложеноста на шеќер за своите деца и за себе“, објаснува Грачнер.