Цвеклото содржо огромна количина на витамини и минерали кои играат клучна улога во развојот на бебето. Изобилува со витамините А, Б и Ц и речиси сите минерали и влакна.
Две помали сварени цвекла содржат:
ВИТАМИНИ
- Витамин А – 35 IU
- Витамин Ц – 3.5мг
- Ниацин 33мг
- Фолна киселина – 80 мцг
- Пантотенска киселина – .14мг
- Витамин Б6 – .06мг
Содржи и други витамини во помали количини
МИНЕРАЛИ
- Калиум – 305мг
- Натриум – 77мг
- Калциум – 16мг
- Фосфор – 38мг
- Магнезиум – 23мг
- Железо – .79мг
Содржи и помали количини на селен, манган, цинк и бакар.
Кога цвеклото се воведува во исхраната?
Периодот за воведување на цвеклото е од осмиот до деветиот месец, но како и секогаш се препорачува да се консултирате со избраниот педијатар околу воведувањето на нови намирници.
Како да одберете и да го чувате цвеклото за бебе?
Цвеклото не спаѓа во “ризични“ намирници, односно оние кои се во голема мера загадени со пестициди. При изорот доволно е само да биде свежо. Исто така, помалите парчиња цвекло се помеки и повкусни, па се советува да не купувате цвекло кое има пречник поголем од 7-8 сантиметри. Бирајте ги оние кои немаат флеки и не се накаде удрени и кога и да сте во можност одберете го она цвекло кое има и зелени лисја, бидејќи така сте сигурни дека е свежо. Не обрнувајте на внимание на земјата на него, само дома убаво измијте го. Се што треба да направите е дома добро да го измиете, да го ставите во затворен сад или во ќеса за замрзнување. Чувајте го во фиока за овошје и зеленчук на дното од фрижидерот. Вака цвеклото може да се чува и една недела.
Најдобар начин на подготовка
Најдобар начин за подготовка е печење во рерна, и посебно добро за бебе е готвењето на пареа. Готвењето на пареа е најдобриот начин, витаминот А и бета-каротенот да станат био-достапни, за организмот најдобро да ги искористи. За полсено варење, најдобро е цвеклото да се исечка и излупи.