Водич за вежбање во бременоста

Способноста на телото да се трансформира во овој специфичен период е природен процес во кој се многу важни физичките активности.

За време на цела бременост, телото се менува и се подготвува за породувањето. Способноста на телото да се трансформира во овој специфичен период е природен процес во кој се многу важни физичките активности. Заради тоа секогаш се добредојдени вежби за трудници кои идните мајки ќе ги направат задоволни и среќни, но и способни за извршување на сите вообичаени активности во текот на сите девет месеци.


ПРЕПОРАКИ

За вежбањето да биде сигурно и корисно потребно е да се познаваат и препораките на стручњаците, кои се следниве:

 • Вежбајте редовно најмалку три пати во неделата
 • Избегнувајте туркање, скокање и физичка активност со удари
 • Вежбите се изведуваат на тепих или мека простирка која се става на тврда подлога поради ублажување на притисокот.
 • Поради ослабеното сврзно ткиво во бременоста, не смее прекумерно да се истегнувате или свиткувате. Треба да се избегнуваат и нагли промени на насоката на движење.
 • Пред напорни вежби телото треба да се загрее најмалку пет минути. Може брзо да одите, да возите статичен велосипед, или да танцувате, но со намален интензитет.
 • Пијте течности пред и по вежбањето за да не дојде до дехидрација.
 • Ако почувствувате необични симптоми, остра или необична болка или вртоглавица, веднаш престанете да вежбате.

ПРАВИЛА 

 • Бројот на отчукувања на срцето кај трудниците во една минута не смее да биде поголем од 140.
 • По четвртиот месец од бременоста потребно е да се избегнуваат вежби во лежечка положба на грб.
 • Облеката за вежбање треба да биде памучна и растеглива.
 • Пред секое вежбање потребно е да се испразни мочниот меур.
 • При секој гинеколошки преглед, побарајте дозвола за вежбање или продолжување на вежбањето од својот матичен гинеколог.