ЈАЧМЕН
Јачменот е една од најуниверзалните зрнести култури со многу лековити својства. Може да послужи како одлична нутритивна храна за вашите деца, да бидат здрави и силни. Многу истражувачки студии утврдиле дека јачменот содржи и до 40% незаситени масни киселини кои го намалуваат нивото на холестерол во крвта, што е е случај со ниту една друга житарка.
Јачменот е многу богат со минерални состојки, како што се фосфор, калиум, калциум, магнезиум, натриум, сулфур, манган, бакар, цинк, флуор, јод, железо и кобалт.
Погоден е за бебе од осмиот месец, а се подготвува на следниов начин:
- Препорака е јачменот да се потопи во вода преку ноќ, иако може да се свари и без потопување. Во соодветно тенџере, ставете во однос 1:3, јачмен и вода. Оставете да проврие, намалете ја температурата и варете околу 40 минути. Од време на време, ако треба додадете вода по потреба, оти јачменот брзо ја впива водата. Оставете да отстои во затворено тенџере околу еден час. Со оглед на долгата подготовка, наједноставно е да се прави навечер, да се остави затворен јачменот во тенџерето преку ноќ, на наутро да му се послужи на бебето за појадок.
КИНОА
Киноата не спаѓа во житарки, иако многумина ја бројуваат поради начинот на подготовка и консумирање. Таа е без глутен, па затоа се препорачува во исхраната ан децата кои страдаат од целијакија. Зрното киноа може да биде бело, црвено и црно, а секое од овие зрна поседува единствени нутритивни вредности. Ги содржи сите 8 есенцијални масни аминокиселини и се смета за јадобар извор на протеини. Се употреба за утрински каши. Може да се подготви со овошје, со зеленчук или со кисело млеко.
Воведете ја во исхраната на детето од шестиот месец.
Еве како треба да се подготви:
- Киноата треба одвечер да се потопи, а наутри пред варење да се истури водата, за да се елиминира горчината кои обвивката на киноата ја има. Размерот на киноа и вода е 1:2, се вари 15 минути на тивок оган, а потоа се остава во затворен сад додека не се впие вишокот вода.