Знаци кои откриваат дека детето би можело да е многу чувствително

Високо чувствителните деца често претпочитаат мирни, тивки средини каде што можат да се чувствуваат безбедно.

Воспитувањето на чувствителните деца може да биде посебно, но во исто време и напорно. Разбирањето на нивните потреби е клучно за поттикнување на емоционалниот развој. Сепак, психолозите тврдат дека не се сите деца кои лесно се расплакуваат, чувствителни. Постојат и други знаци.

Психолозите Кејтлин Славенс и Челзи Боди споделуваат неколку карактеристики кои укажуваат на тоа дека децата се многу чувствителни.

Интензивни емоционални реакции: Високо чувствителните деца често ги доживуваат емоциите длабоко и интензивно. „Тие можат да имаат силни реакции на позитивни и негативни настани; тие можат да се чувствуваат обземени од чувства“, велат психолозите.

Чувствителност на сензорни дразби: Високо чувствителните деца може да бидат почувствителни на сензорни дразби како што се гласни звуци, силни светла, силни мириси или груби текстури. Тие лесно можат да се чувствуваат преоптоварени или вознемирени во средини со премногу сензорна стимулација.

Претпочитање за тивки средини: Високо чувствителните деца често претпочитаат мирни, тивки средини каде што можат да се чувствуваат безбедно. Тие можат да станат вознемирени или вознемирени во бучни или хаотични средини и да бараат тивки простори во кои ќе се повлечат.

Силна реакција на промени: Тешкотиите со транзициите и промените во рутината може да бидат проблем за високо чувствителните деца. Тие може да станат вознемирени или вознемирени кога ќе се соочат со нови или непознати ситуации и можеби ќе им треба дополнителна поддршка и охрабрување во време на промени.

Физички симптоми на стрес: Некои високо чувствителни деца може да доживеат физички симптоми на стрес, како што се стомачни болки, главоболки или замор. Овие симптоми може да се појават како одговор на огромни емоции или стресни ситуации.