Грашокот има неверојатна хранлива вредност, и во само 100 грама од овој зеленчук се содржани повеќе протеини од една лажичка путер од кикирики, а на детскиот организам му обезбедува и калциум, витамин А и Ц, како и железо.
Варењето или готвењето на пареа е најдобриот начин за подготовка на грашокот. За подобар вкус, варете го грашокот во бујон од зеленчук, пилешко или телешко месо. Дете може да почне да јаде грашок, откако ќе наполни шест, односно осум месеци, зависно од советите на вашиот избран педијатар.
ГРАШОК (100гр сварен) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А – 955.2 IU | Калиум – 433.6 мг |
Витамин Ц – 22.72 мг | Фосфор – 187. мг |
Ниацин – 3.23 мг | Магнезиум – 62.4 мг |
Фолна киселина – 100.8 мцг | Калциум – 43.2 мг |
Витамин Б1 (тиамин) – .41 мг | Натриум – 4.8мг |
Витамин Б6 – .35 мг | Селен – 3.0 мг |
Содржи и други витамини во помали количини | Железо – 2.5 мг |
Цинк– 1.9 мг | |
Манган – .8 мг | |
Содржи и мали количини бакар |