Зошто трудниците треба да јадат смокви, но и кои се несаканите ефекти?

 Смоквите се најслаткото летно овошје и многу трудници копнеат по нив.

Смоквите се познати како плод на боговите, а тие се едни од најслатките овошја. Се одгледуваат уште од античко време, а растат на сончеви и суви места. Тие се богати со природни шеќери, растворливи влакна и минерали како што се калциум, калиум, бакар и магнезиум, како и витамини А, Д, Е и Б. Не постојат забелешки за негативното влијание на смокви врз бремените жени и нутриционистите со задоволство препорачуваат нивно умерено консумирање за време на бременоста.

Зошто смоквата е добра за трудниците

Смоквите се богати со омега 3 масни киселини и фолна киселина, од кои и двете се неопходни за развојот на мозокот на бебето.

Бидејќи бремените жени често копнеат за одредена, главно слатка храна, смоквите се здрав избор за засладување поради нивното ниско ниво на натриум и високиот калиум, тие го намалуваат шеќерот во крвта и ја намалуваат желбата за храна.

Богати се со калциум, кој на бебињата им е потребен за развој на забите и коските, а позитивно влијае и на коските на мајката.

Смоквите се добри за варење и особено за спречување на запек бидејќи се богати со влакна и содржат витамин Б6, кој помага во регулирањето на мачнините при бременост.

Можни несакани ефекти

Смоквите имаат бројни придобивки за трудниците, доколку се консумираат умерено. Прекумерното консумирање може да има лаксативно дејство, да доведе до грчеви или дијареа, што создава ризик од дехидрација. Прекумерната количина може наеднаш да го зголеми нивото на гликоза во крвта и да го намали крвниот притисок, што предизвикува низа непријатни симптоми како слабост и вртоглавица.

Неколку смокви дневно ќе бидат сосема доволни за засладување и полнење на организмот со важни хранливи материи за растот и развојот на детето. Секогаш е најдобро овошјето да се комбинира со некои протеини како што се јаткастите плодови за да се избегнат скокови и падови на шеќерот во крвта и да се обезбеди подолга ситост.