БРЗИ СОВЕТИ за силен детски имунитет

Низ игра, дружење со пријателите во градинка или училиште, децата секојдневно се изложени на голем број вируси и бактерии. Освен тоа, имунитетот на детето може да бдие загрозен со преголем внес на шеќери, конзерванси и адитиви преку исхраната. Прекумерната тежина и недоволната физичка активност исто така негативно влијаат на имунитетот на детето, а како уште една причина се почесто се спомнува и прекумерното користење на антибиотици.

Стручњаците сметаат дека комбинацијата на здрав начин на живот и генетиката може значајно да влијаат на подложноста на инфекции и ширењето зарази. Еве што може да направите за јакнење на имунитетот на детето.

Омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во рибата, маслиново масло, лененото семе и јаткастите плодови секако треба да се најдат на чинијата на вашето дете. Од друга страна, пробиотиците се сметаат како помош за јакнење на имунитетот, а наједноставно се консумираат преку пиење јогурт или кефир.

Општо е познато дека витаминот Ц го јакне имунитетот. Тој го зголемува производсвото на белите крвни зрнца, но и природните протеини кои одбранбено делуваат на вирусите, паразитите и туморксите клетки. Со консумирање на пет помали оброци составени од зеленчук и овошје на детето му се обезбедува доволна дневна количина од овој витамин.

Истражувањата покажуваат дека имунитетот не може да се активира без витаминот Д, кој најлесто се добива од сончевите зраци, но е присутен и во сината риба. Витаминот Е спаѓа во групата на антиоксиданти кои исто така поттикнуваат јакнење на имунитетот, а се наоѓа во семките, билните масла и во житарките.

Освен витамините, за јакнење на имунитетот важни се и минералите, од кои посебно се истакнуваат цинкот и селенот.

ХИГИЕНА

Редовното миење на рацете може да спречи многу зарази. Миењетоо раце е најдобриот начин да се намали ризикот, но без претерување, опоменуваат лекарите, бидејќи претераната хигиена може да создаде отпорност на детето на одредени вируси и бактерии. Исклучително е важно детето да ги мие рацете пред јадење, по играње (особено на отворено), по и пред користење на тоалет, како и пред спиење.