Четири замки кои одмагаат при успивање на бебето

Откријте во какви стапици паѓате како млад родител и инспирирајте се од нежни решенија кои се потпираат на внимателно слушање на потребите на бебето и богатото искуство на другите родители.

Дознајте како можете да му дадете нежна поддршка на вашето бебе за лесно да заспие – секој ден.

  1. Бебето останува будно подолго

Многу родители мислат дека бебето ќе спие подобро и подолго ако остане будно подолго. Чекаш да и се затворат очните капаци сами и ја оставаш да погледне наоколу до 10 часот навечер. Тоа е првата замка: кога се преуморни, полошо спијат. Премногу доцна легнување ги става децата во „хиперактивен режим“ и им е многу потешко да се опуштат и да заспијат, и тие почесто се будат. Сè уште нема правила за новороденче, но кога бебето ќе наполни три или четири месеци, вистинското време за легнување е седум или осум часот навечер. Штом ќе ја прекинете рутината, се појавуваат проблеми.

  1. Често спиење при движење

Ако бебето често заспива во количка, тоа ви го олеснува извршувањето на домашните обврски, но бебињата кои ќе научат да спијат во движење, тешко ќе заспијат во креветчето, што ќе ви создаде проблеми. Ако „фатат“ половина час сон во количката, тоа значи дека нивниот сон не е конзистентен. А бебињата сакаат рутина и постојаност. Важно е бебето да знае кога е време да се подготви за спиење и кои се рутините пред да заспие.

  1. Подигање на бебето веднаш штом ќе заплаче

Природна реакција е да сакате да го земете вашето бебе и да го утешите во истата секунда кога ќе го слушнете како плаче. Но, понекогаш тоа може да биде контрапродуктивно. Бебињата можат да плачат и да „зборуваат“ во сон, додека сонуваат за она што го преживеале тој ден. Не секој звук што го прави детето во сон е повик за помош. Ако мислите дека детето може само да се смири и да заспие, немојте веднаш да го истрчате и да го земете. Дајте му малку време само да се обиде да се смири.

  1. Лулање додека не заспие

Тешко е да се избегне оваа замка бидејќи штом ќе пристигне бебето, заедно со хранењето и пресоблекувањето, лулањето во вашите раце е речиси сè што правите. Новороденчињата јадат на секои два до три часа, а циклусите на спиење и будење се уште се хаотични и често дремат на крајот од оброкот. Додека бебето сè уште се прилагодува на животот надвор од матката, нишањето и хранењето за да спие е во ред. Околу четвртиот месец почнуваат да создаваат рутини за спиење. Во тој момент, хранењето или лулањето може да станат проблем, ако само така вашето бебе ќе заспие. Со оглед на тоа што тоа се буди два до шест пати во текот на ноќта, ќе треба да ја нишате секој пат кога ќе промрда.