Како храната што ја јаде трудницата влијае на изгледот на бебето?

Истражувањето ја проучувало врската помеѓу внесот на одредени намирници и формирањето на вилиците и носот кај фетусот.

Научниците од Универзитетот во Гетеборг (Шведска) откриле дека зголемениот внес на протеини кај женските глувци за време на бременоста доведува до зголемување на долната вилица и дебелината на носната ‘рскавица кај потомството. Резултатите од истражувањето се објавени во списанието Nature Communications (NatC).

За време на студијата, научниците изолирале ДНК од клетките на ткивото на лицето на човечки ембриони и пронашле подрачја кои ја стимулираат генската активност (наречени засилувачи). Тоа се засилувачи кои се поврзани со сигналната патека mTORC1, која ги интегрира и регулира протеините вклучени во процесот на раст на клетките. За време на раните фази на феталниот развој, засилувачите можат да влијаат на формирањето на коските и ‘рскавицата.

Со цел да се испита точно како протеините влијаат на структурата на лицето и черепот, научниците спровеле експеримент на глувци. Некои експериментални женски глувци добивале повеќе протеини за време на бременоста, додека други добивале помалку.

Се покажало дека нивото на консумација на оваа диететска компонента е во корелација со активноста на mTORC1. Активирањето на овој сигнален пат кај бремени женски глувци резултирало со потомство со зголемени назални премини и генерално поголем нос и долна вилица. Поради намалениот внес на протеини, напротив, глувците се родени со издолжена глава.

Според истражувачите, ова откритие е важно за разбирање на врската помеѓу генетиката, начинот на живот и формирањето на уникатни црти на лицето кај луѓето. Исто така, работата на научниците во иднина може да придонесе за развој на нови методи за превенција и третман на различни видови на вродени малформации на лицето и за проширување на знаењата за тоа што треба да се вклучи во правилната исхрана за време на бременоста.