Според податоците од табелата на составот на намирници, сварениот карфиол содржи слична количина калциум како и свежото цвекло, калиум колку лимонот, магнезиум колку и свежата кајсија, железо повеќе од свежиот домат, а витамин Ц повеќе од зрела рибизла.
Брокулата пак, било свежа или сварена, е побогата со совие елементи од карфиолот, и тоа е уште една причина зошто брокулата може да биде омилен зелен зеленчук на вашето бебе.
Брокулата и карфиолот се воведуваат околу седмиот месец од животот на бебето, првенствено со тогаш веќе воведените нармици, а подоцна и двата зеленчука заедно.
Термички, кратко се обработуваат, особено ако во кашичката се додаваат само цветови од овие билки, без стеблата. Тогаш е доволно да се додадат при крајот на јадењето, и да се варат уште максимум 10 минути. Секако, пред поготовката треба да се пробвери дали цветовите се убаво измиени, оти може да се случи во нив, освен прашина, да остане и некој помал инсект.
Двете намирници одлично се комбинираат со останатиот зеленчук и поради бојата и поради текстурата.