ЛЕКАРИТЕ ОДГОВАРААТ: Како да го проширите детското мени и исхраната да биде разновидна?

За почеток, настојувајте детето да го вклучите во подготовката на храна – нека учествува во миењето на намирниците, во ставањето и аранжирањето на чинија, и сето тоа без да го силите да ги става во уста, советуваат педијатрите.

Многу родители се соочуваат со проблем кога менито на детето се состои од само неколку намирници. Тие се свесни дека децата не јадат доволно зеленчук, а не внесуваат ниту многу овошје. Секој обид да се внесе некоја нова намирница, создава напнатост и за детето, и за целото семејство. Она што ги става во дилема родителите, е што навидум детето нема никакви проблеми, весело е и здраво.

Еве што на ова одговараат педијатрите:

“Ако детето јаде десет или помалку намирници, потребно е да се направи преглед да се воочат причините и постоечката селективност во менито. Но, пред се, настојувајте детето да го вклучите во подготовката на храната. Нека учествува во миењето на намирниците, играта со нов, декорација и ставање на чинијата, и сетоа тоа без силење да ги проба, односно да ги стави во уста. Тоа поттикнува зближување со намирниците, па со тек на време ќе сака и да ги проба. Кога му послужувате оброк на детето, обидете се храната да ја аранжирате што попривлечно. Постоењето на ваков проблем нема да успеете да го надминете со присила. Најдобро е прво да се консултирате со педијатар, за стручна помош, а може да побарате и психолошки совет“, велат педијатрите.