РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тиквици полнети со бело месо и зеленчук

Сезоната на тиквички започна, а овој евтин зеленчук одлично се комбинира со речиси сите намирници. Можете да ги подготвите на најразлични начини, па да ги полните, да ги виткате во ролнички, да ги печете, да ги пржите... Што и да одлучите, сигурни сме дека ќе направите вкусно јадење, а ние ви предлагаме еден од најдобрите рецепти. кое ќе биде на трпезата за помалку од еден час.

Потребно:

  • 4 тиквички
  • 2 домати
  • 1 кромид
  • 300 гр бело месо
  • 150 гр конзервирана пченка
  • 150 мл сос од домати
  • 80 гр кашкавал
  • 100 мл вода
  • 1 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка слатка пиперка
  • Свеж магдонос

Подготовка: Исечете го горниот и долниот дел од тиквичките, а потоа пресечете ги на половина. Издлабете ги и наредете ги во плех. Премачкајте со масло, па печете во загреана рерна на 180°C околу 25-30 минути. Белото месо сварете го, па исечкајте го на коцки. Во тавче на малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид, па посолете, побиберете, посипете со мелено лукче, како и слатката пиперка. Промешајте, па прелијте со сос од домати и измешајте. Потоа додадете го белото месо и пченката, како и сечканите домати и измешајте. Оставете го на шпорет уште 5 минути и филот е готов. Испечените тиквички наполнете ги со добиената смеса, а потоа посипете ги со рендан кашкавал. Вратете во рерна и печете на 180°C околу 5-10 минути. Наросете со сечкан свеж магдонос. Добар апетит!