Според резултатите од ново истражување во кое учествувале 680 трудници, практикувањето на медитеранска исхрана за време на бременоста може да го ублажи стресот и анксиозноста (вознемиреност) и да го подобри квалитетот на сонот.
Понатаму, бремените жени кои практикувале медитеранска исхрана имале повисока вкупна концентрација и процент на кортизон, но помал сооднос од 5β-тетрахидрокортизон/кортизон.
Со оглед на зголемената важност на придонесот на менталното здравје за исходите на бременоста, резултатите од студијата може да имплицираат дека медитеранската исхрана прилагодена на бременоста може да биде витална јавноздравствена стратегија.
Медитеранската исхрана вклучувала поголемо консумирање на свежо овошје и зеленчук, мешунки, интегрални житарки, млечни производи, бело месо, риба и јаткасти плодови, како и маслиново масло.
Извор: Nutrients