НЕПЛОДНОСТА ЧЕСТО Е ТИВКА, НО ТЕЛОТО ДАВА СИГНАЛИ: Шест знаци на проблеми со плодноста кои не смеете да ги игнорирате ако сакате дете

Според Светската здравствена организација, неплодноста се дефинира како неможност да се постигне бременост по најмалку една година редовни незаштитени односи. Некои експерти во пошироката дефиниција ја вклучуваат неможноста за зачнување по шест месеци кај жени постари од 35 години

Неплодноста е дијагноза со која се соочуваат дури 10-15% од паровите денес

Сакате да имате дете? Без разлика дали сакате да забремените сега или планирате да имате потомство во иднина, сигурно се прашувате дали ќе биде сè во ред – од зачнувањето до породувањето.

Неплодноста е дијагноза со која се соочуваат дури 10-15% од паровите денес. Според Светската здравствена организација, неплодноста се дефинира како неможност да се постигне бременост по најмалку една година редовни незаштитени односи. Некои експерти во пошироката дефиниција ја вклучуваат неможноста за зачнување по шест месеци кај жени постари од 35 години. Ако забременувањето не се се случи во ова време, можеби имате проблем.

Ако забележите кој било од следниве симптоми, јавете му се на вашиот гинеколог. Тој ќе утврди дали имате состојба која влијае на плодноста и ќе го третира основниот проблем.

Неплодноста често е тивка, но понекогаш вашето тело дава знаци кои стојат позади објаснувањето зошто имате проблеми со зачнувањето. Ако забележите кој било од наведените симптоми, јавете му се на вашиот гинеколог. Тој ќе утврди дали имате состојба која влијае на плодноста и ќе го третира основниот проблем
  1. Изостанување на менструација

Ако сте земале контрацепција, може да бидат потребни неколку месеци за вашето тело да се прилагоди и да почне повторно да овулира. Но, ако не добиете менструација по три месеци, консултирајте се со специјалист. „Отсуството на менструација сугерира дека жената не овулира и има мали шанси да забремени без помош“, вели Лорна Маршал, репродуктивен ендокринолог. Решението би можело да биде едноставно како секојдневно земање апчиња за поттикнување на овулација; ако тоа не успее, следните чекори се лекови во инјекции, интраутерина инсеминација (IUI) или ин витро оплодување (ИВФ).

  1. Нередовни менструации

Ако не ги добивате редовно вашите менструации, можеби никогаш нема да знаете кога или дали ќе овулирате. „Циклусите што се случуваат спорадично укажуваат на основно нарушување поврзано со овулацијата, што може да го направи зачнувањето многу предизвикувачко“, вели Шеева Талебиан, репродуктивен ендокринолог за „Parents“. Иако може да има различни причини за нередовни менструации, некои од нив може да се резултат на поголеми нарушувања, додава д-р Талебиан: „Причините се слични на потполно отсуство на менструација: синдром на полицистични јајници (PCOS), нарушувања на тироидната жлезда и хипоталамична аменореја.“ Нередовните циклуси, исто така, може да бидат знак за намалена резерва на јајниците предизвикана од ендометриоза или ран престанок на работа на јајниците.

  1. Крвавење помеѓу циклусите

Треба да крвавите само кога имате менструација. „Крвавењето помеѓу циклусите или после сексуалниот однос може да укажува на полип или миом на матката или цервикална лезија“, вели д-р Талебиан. Освен проблеми со бременоста, гинекологот треба да се погрижи овие симптоми да не укажуваат на нешто посериозно како рак, иако тоа е ретко.

  1. Многу обилни периоди

Ако користите повеќе од една влошка или тампон на секој час, ако забележите многу големи згрутчувања на крвта или ако крвавите повеќе од седум дена, вашата менструација е необично обилна. „Ова може да биде знак за миом на матката“, вели Марси Ф. Мегваер, репродуктивен ендокринолог. „Обилните периоди се исто така поврзани со одредени нарушувања на крвавењето или ендокрини абнормалности.“ Фиброидите може да се намалат или отстранат ако ја спречуваат бременоста, а крвните нарушувања може да се третираат со лекови.

Ако имате проблеми со зачнувањето по обидите со незаштитен секс една година или шест месеци ако имате 35 години и повеќе, обратете се на гинеколог за помош. Дополнително, ако имате какви било симптоми како што се нередовни менструации, изостанување на менструации или крвавење помеѓу менструациите, исто така е важно да посетите гинеколог
  1. Болка во карлицата

Ако имате сериозни грчеви, болки за време на циклусот или непријатност после сексот, може да ви биде дијагностицирана ендометриоза. „Кај ендометриозата, ткивото што треба да ја обложи шуплината на матката се наоѓа надвор од матката во карлицата“, вели д-р Мегваер. „Ендометриозата може да доведе до создавање на лузни на карличните структури, намалување на плодноста и зголемување на ризикот од вонматерична бременост. Покрај тоа, д-р Маршал вели: „Ендометриозата може да го намали снабдувањето со јајце клетки на жената, па можеме да препорачаме побрза евалуација и третман“.

Меѓутоа, ако имате карлична болка со треска и абнормален исцедок, ова може да биде знак за инфекција, што исто така може да доведе до лузни ако не се лекува. „Инфекцијата на карлицата ја изложува жената на значителен ризик од блокирани јајцеводи“, вели д-р Маршал. „Тест за да се види дали јајцеводите се проодни треба да се направи набрзо откако парот ќе почне да се обидува да забремени“.

  1. Кратки циклуси и слабо крвавење

Ако вашите циклуси се постојано пократки од 18 дена, можеби немате овулација или не произведувате доволно прогестерон за да ја одржите бременоста, ако дојде до неа. Лекарот може да направи некои тестови за да го провери нивото на вашите хормони и да види дали има проблем.

Важно е да знаете дека ако имате проблеми со зачнувањето по обидите со незаштитен секс една година или шест месеци ако имате 35 години и повеќе, треба да се обратите на гинеколог за помош. Дополнително, ако имате какви било симптоми како што се нередовни менструации, изостанување на менструации или крвавење помеѓу менструациите, исто така е важно да посетите гинеколог.