Од тоа што го јадете за време на бременоста зависи која храна ќе ја сака бебето

Бебињата уште во стомакот ги чувствуваат вкусовите и развиваат преференции за одредена храна, па затоа е многу важно идните мајки да јадат разновидна храна.

Бремените жени генерално се трудат да се хранат што е можно поздраво додека во нив расте нов живот, но она што можеби не го знаат е дека храната што ја јадат додека се бремени може да влијае и на идните преференци во исхраната на нивното малечко.

Ново истражување покажало дека бебињата можат да ги почувствуваат вкусовите во утробата, а раната изложеност на одредена храна, особено зеленчук, може да ја зголеми веројатноста дека тие ќе уживаат во тие вкусови по раѓањето. Една неодамнешна студија покажала дека бебињата чии мајки консумирале кељ или моркови за време на бременоста реагирале попозитивно на овие мириси како новороденчиња.

Како бебињата развиваат вкус и мирис во утробата

Верувале или не, способноста за вкус на бебето почнува да се развива рано во бременоста. Иако можеби нема да уживаат во оброците колку ние, нивните минијатурни рецептори за вкус и мирис веќе работат, апсорбирајќи ги вкусовите што минуваат низ плодовата вода.

Експертите велат дека рецепторите за вкус почнуваат да функционираат меѓу 12-та и 14-та недела од бременоста и дека преку нив фетусот веќе може да почувствува различни вкусови. Отприлика во исто време се развива и нивното сетило за мирис. Бидејќи плодовата вода носи соединенија од исхраната на мајката, бебињата во суштина „земаат примероци“ што јадат нивните мајки.

„Мирисот се појавува многу рано, а фетусите имаат поразвиено сетило за мирис отколку возрасните“, објаснува професорката Надја Рисланд, водечки истражувач во фетални и неонатални студии. „Тие можат да детектираат суптилни разлики во мирисот многу подобро од возрасните“.

Ова значи дека кога мајката јаде разновидна храна, особено онаа со силни вкусови како лук, зачини или зеленчук, тие мириси и вкусови стигнуваат до матката, а бебето се запознава со нив.

Како бебињата реагираат на вкусовите

Студија спроведена од Универзитетот Дурам истражува како бебињата во утробата реагираат на вкусовите, а резултатите се фасцинантни.

Научниците ги набљудувале изразите на лицето на 32 фетуси помеѓу 32-та и 36-та недела од бременоста, како и по раѓањето, и откриле дека бебињата во утробата се насмевнуваат кога нивните мајки јаделе моркови, додека правеле гримаса на вкусот на кељ. Од ова, тие заклучиле дека не само што вкусот се развива рано кај бебињата, туку тие имаат и свои преференции додека се уште се во стомакот.

Ова истражување ја поддржало теоријата дека изложувањето на различни вкусови додека бебето е сè уште во утробата помага во обликувањето на нивните преференци за храна по раѓањето.