Фолната киселина, позната и како витамин Б9, често е прв избор во препораките за трудници, но нејзината важност се протега на сите возрасни групи. Овој витамин игра клучна улога во работата на нервниот систем, помага во создавањето на нови клетки и спречува бројни болести. Додека многумина избираат додатоци во исхраната, можете да добиете и фолна киселина преку природни извори.
Еве кои намирници ќе му ги обезбедат на вашето тело потребните нивоа на овој витамин.
Природните извори на фолна киселина вклучуваат широк спектар на лесно достапни намирници. Семките од соја и сончоглед предничат со повеќе од 200 микрограми фолна киселина на 100 грама. Наутот е исто така богат со овој витамин со околу 180 микрограми по порција, а истото важи и за темнозелениот зеленчук како што се блитвата и спанаќот. Јаткастите плодови, вклучувајќи ги бадемите, кикириките и лешниците, исто така содржат фолна киселина, со околу 100 микрограми по порција. Оваа храна е совршен додаток во исхраната за секој кој сака да го зголеми внесот на фолна киселина на природен начин.
Фолната киселина не само што е важна за бремените жени за да ги спречат дефектите на невралната туба кај бебињата, туку им помага и на невроните да работат и го поддржува формирањето на нови ткива. Ова е од суштинско значење за децата, адолесцентите и спортистите на кои им е потребно закрепнување и раст на мускулите. Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на фолна киселина може да го намали ризикот од одредени видови на рак, како што се ракот на грлото на матката, простатата и дојката. Така, фолната киселина обезбедува повеќекратни заштитни ефекти за целото тело.