ПОРТАЛОТ ПЕДИЈАТАР.МК ГО ПРОСЛАВУВА 4. РОДЕНДЕН: ДЕЦАТА СЕ НАШАТА ИДНИНА

Родителството не е лесно – веројатно сте ги прочитале сите книги на оваа тема, сте му поставиле милион прашања на вашиот педијатар, сте побарале совети од поискусните мајки во вашата група, но да се разбереме: секое дете е различно

Педијатар.мк е единствен медицински портал со својот приод во нашата држава и е наменет за сеопфатно информирање на родителите, но и педијатриската јавност за се она што спаѓа во доменот на педијатријата. Првото претставување пред јавноста го имаше на 21 ноември 2018 година
Педијатар.мк денеска го прославува својот 4. роденден.
Заедно со Вас, растеме и ние.

Детството е најзабавниот и најнезаборавниот период во животот на секој човек. Тоа е првата фаза во животот во која уживаме онака како што сакаме. Освен тоа, детството е она време во животот на човекот кое ја обликува неговата иднина („Детството е родител на човековата личност“, Зигмунд Фројд). Детството е златниот период од животот во кој можеме да ги научиме децата на сè.

Сите ние учиме во текот на нашите животи, а учењето започнува од денот кога ќе се родиме. Раните години од детството се сметаат за најважни за учење

Најдобриот период од животот бидејќи спомените што ги создаваме во детството секогаш изнудуваат насмевка на нашето лице – дури и во староста. Исто така, тоа е време кога се обликува карактерот на детето. Најдоброто време да се разбере животот и да се стекне знаење.

Сите ние учиме во текот на нашите животи, а учењето започнува од денот кога ќе се родиме. Раните години од детството се сметаат за најважни за учење.

Но, родителството не е лесно – веројатно сте ги прочитале сите книги на оваа тема, сте му поставиле милион прашања на вашиот педијатар, сте побарале совети од поискусните мајки во вашата група, но да се разбереме: секое дете е различно. Она што за еден родител или педијатар функционира, можеби не функционира за вашето дете, што може да предизвика многу фрустрации и загриженост. Затоа е тука Педијатар.мк – да ги разјасни сите дилеми врзани за здравјето на вашите најмили, преку стручните текстови на нашите почитувани доктори и да ви понуди многу други информации, засновани врз медицината базирана на докази. СЕ ЗА ДЕЦАТА, ДЕЦАТА СЕ НАШЕТО НАЈГОЛЕМО БОГАТСТВО, НАШАТА ИДНИНА!

Во продолжение, неколку совети за одржување на здравјето на децата, кои секој ден се изложени на бактерии и вируси. Особено кога се заедно со други деца на училиште, на игралиште или додека тренираат некој спорт. Родителите можат да помогнат да се намалат деновите на боледување и да се зајакне имунолошкиот систем на нивните деца, следејќи ги следните совети.

Спомените што ги создаваме во детството секогаш изнудуваат насмевка на нашето лице – дури и во староста

Доволно сон. Конзистентна рутина пред спиење е важна за здравјето на вашето дете. Децата во градинка па се до шесто одделение треба да спијат меѓу девет и 11 часа. Квалитетот на сонот е директно поврзан со однесувањето, навиките во исхраната и способноста за борба против инфекции. Недостатокот на сон ја зголемува желбата за нездрава храна и често резултира со промени во расположението, тантруми и зголемен ризик од инфекција.

Секојдневно вежбање. Помогнете му на вашето дете да вежба најмалку 60 минути дневно. Ова ќе му помогне:

  • Да спие подобро;
  • Да се избори со инфекција;
  • Да биде поздраво генерално;
  • Да го подобри своето однесување;
  • Да се справи со стресот подобро;
  • Да ги подобри перформансите на училиште.

Намалете го времето поминато пред екранот. Секое време пред екранот кое не е поврзано со домашната задача треба да биде ограничено на два часа дневно или помалку и вклучува телефони, телевизори, таблети, видеоигри и компјутери. Светлината што се емитува од екраните може да го намали нивото на мелатонин, што го отежнува заспивањето и може да го наруши деноноќниот ритам на телото.

Практикувајте здрави навики во исхраната. Промовирајте го здравјето на вашето дете со хранлив појадок, ручек и вечера, заедно со соодветна хидратација во текот на денот. Здравиот појадок кој вклучува протеини, млечни производи и цели зрна е директно поврзан со позитивното однесување во текот на денот и ја подобрува способноста на вашето дете да се фокусира и концентрира. Дополнете го денот со семејна вечера. Оброците поминати со семејството промовираат подобро здравје и благосостојба. Тоа може да помогне да се спречи замор, да го подобри расположението, да го помогне варењето и одржувањето на тежината и да ја подобри функцијата на мозокот. Промовирајте избор на здрави пијалаци како вода и млеко. Ограничете ги или елиминирајте ги пијалаците засладени со шеќер и кофеин. Кофеинот може да го зголеми отчукувањата на срцето и крвниот притисок на вашето дете, да го прекине спиењето и да предизвика нервоза и раздразливост.

Бидете во тек со имунизациите. Почитувајте го редовниот Календар за имунизација на вашето дете.

Детството е златниот период од животот во кој можеме да ги научиме децата на сè

Често мијте ги рацете за да го намалите ширењето на бактериите. Научете го вашето дете да ја пее песната „Среќен роденден“ двапати (околу 20 секунди) додека се мие. Проверете дали вашето дете има средство за дезинфекција на рацете кога миењето раце не е можно. Научете ги да ги држи рацете подалеку од лицето и да кашла или кива во раката или рамото.

Помогнете му на вашето дете да се справи со стресот и анксиозноста. Училиштето, спортот и социјалните мрежи можат да бидат извори на стрес и вознемиреност за вашето дете. Следете ја нивната употреба на социјалните мрежи и бидете внимателни за да можете да идентификувате малтретирање или други извори на стрес или анксиозност на училиште.

Промовирајте соодветна безбедност на ранецот. Тешките ранци може да предизвикаат болки во вратот, рамото и грбот. Обезбедете добар ранец кој има два ремена и амортизирана подлога. Целиот ранец не треба да тежи повеќе од 10 % од тежината на вашето дете.