ПОТТИКНУВААТ ПОМНЕЊЕ И КОНЦЕНТРАЦИЈА: Храна што децата треба да ја јадат за здравје

Некои истражувања покажуваат дека одредени намирници посебни придонесуваат за подобра поврзаност на мозочните клетки, стабилно ниво на енергија и заштита на мозокот од оштетување. 

Правилната исхрана во раното детство е клучна за здрав развој на мозокот. Во текот на првите години од животот, мозокот се развива брзо, а одредени хранливи материи можат значително да влијаат врз помнењето, концентрацијата и општите когнитивни способности на детето. Некои истражувања покажуваат дека одредени намирници посебни придонесуваат за подобра поврзаност на мозочните клетки, стабилно ниво на енергија и заштита на мозокот од оштетување. Во продолжение ви ги претставуваме десетте најважни намирници кои го поддржуваат развојот на мозокот кај децата.

Јајца

Јајцата се одличен извор на холин, хранлива материја која го поддржува развојот на делот од мозокот одговорен за меморијата. Дополнително, јајцата се богати со протеини и здрави масти, што ги прави совршен избор за енергија и подобра функција на мозокот во текот на денот.

Семиња и јаткасти плодови

Јаткастите плодови како ореви и бадеми, како и ленените и сончогледовите семки, се богати со омега-3 масни киселини и антиоксиданти. Овие супстанции помагаат во градењето на мозочните структури, ги штитат мозочните клетки и ја поддржуваат нивната правилна функција.

Млеко и млечни производи

Млекото, јогуртот и сирењето се богати со калциум, протеини и витамини од групата Б, кои придонесуваат за развој на мозочното ткиво, невротрансмитерите и ензимите. Покрај тоа, тие им помагаат на децата да ги регулираат своите емоции и да ја одржат менталната бистрина.

Морков

Морковите содржат големи количини на бета-каротен и други антиоксиданти кои го штитат мозокот од оксидативен стрес. Плус, тие се крцкави, вкусни и многу привлечни за децата како здрава ужина.

Лиснат зелен зеленчук

Зеленчукот како спанаќот, кељот и брокулата содржат високи нивоа на витамини А и К, како и фолна киселина, позната по својата улога во подобрувањето на когнитивните функции. Антиоксидантите присутни во овој зеленчук дополнително го штитат мозокот од штетните ефекти на слободните радикали.

Масна риба

Лососот, сардините и скушата се одлични извори на DHA, форма на омега-3 масна киселина клучна за развојот и функционирањето на мозокот. Редовното консумирање масна риба е поврзано со подобро учење и намален ризик од когнитивен пад.

Житарки

Овесот, кафеавиот ориз и интегралната пченица обезбедуваат стабилно снабдување со гликоза во мозокот, што придонесува за подобра концентрација. Покрај тоа, тие содржат витамини од групата Б, кои го поддржуваат здравјето на нервниот систем.

Бобинки

Боровниците, капините и јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, моќни антиоксиданти кои го стимулираат формирањето на нови врски помеѓу мозочните клетки. Истражувањата покажуваат дека тие можат да ја подобрат меморијата и да го забават менталното стареење.

Мешунки

Гравот, леќата и наутот се богати со железо, растителни влакна и сложени јаглехидрати кои помагаат во одржувањето на стабилно ниво на енергија. Тие исто така обезбедуваат хранливи материи потребни за правилно функционирање на невротрансмитерите.

Авокадо

Авокадото е богато со мононезаситени масти кои го подобруваат протокот на крв во мозокот. Покрај тоа, помага во одржувањето на вниманието и концентрацијата и го промовира ефикасниот пренос на информации помеѓу нервните клетки.