Сладолед од чоколадо
Потребно:
- 1 конзерва засладено кондензирано млеко (400 гр)
- 60 гр какао во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 500 гр павлака за шлаг
Подготовка: Во сад со средна големина измешајте ги кондензираното млеко, какаото во прав и екстрактот од ванила. Во друг сад изматете го кремот за шлаг, внимавајќи да не го премиксирате. Со шпатула измешајте го кондензираното млеко во шлагот. Префрлете ја смесата во поголем сад, поклопете или покријте ја со фолија. Ставете во замрзнувач осум часа, по можност преку ноќ. Оставете на собна температура пред послужување за полесно да се послужи. Прелијте со чоколаден прелив. Добар апетит!
Сладолед од јогурт
Потребно:
- 1 л јогурт
- 3 чаши шеќер
- 2 чаши млеко
- 1 кисела павлака
- 200 гр павлака за шлаг
Подготовка: Истурете го јогуртот и шеќерот во сад. Во друг сад изматете ја павлаката за шлаг со млекото и додадете ја киселата павлаката. Соединете ги двете смеси и измешајте. Доколку сакате да направите овошен сладолед, во смесата можете да додадете овошје по желба. Смесата ставете ја во замрзнувач да се замрзне. Добар апетит!