Потребно:
- 2 јаболка
- 3 јајца
- 200 мл сок од јаболко
- 140 гр шеќер
- 120 гр брашно
- 2 лажички сок од лимон
- Прстофат сол
- 1 лажичка ликер од кајсија
За кремот:
- 2 лажички ликер по желба
- 125 мл јогурт
- 30 гр шеќер
- 100 мл слатка павлака
Подготовка: Изматете ги јајцата со шеќерот и солта додека не станат пенасти и внимателно измешајте го брашното. Префрлете во тавче за печење и потоа печете 7 минути на 180 ° C. Јаболката излупете ги, исечете ги на коцки, прелијте ги со сок од јаболко додека не омекнат и додадете шеќер, сок од лимон и ликер од кајсии по вкус. За кремот изматете ја слатката павлака со јогутот и шеќерот, додадете ликер по желба и се убаво измешајте. На пандишпанот, наредете ги јаболките, па врз нив ставете еден слој од кремот. До сервирање, колачот чувајте го во фрижидер. Добар апетит!