РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Австриско тирамису со јаболка

Австриската верзија на тирамису - италијански класик, е без кофеин и полна со јаболка!

Потребно:

  • 2 јаболка
  • 3 јајца
  • 200 мл сок од јаболко
  • 140 гр шеќер
  • 120 гр брашно
  • 2 лажички сок од лимон
  • Прстофат сол
  • 1 лажичка ликер од кајсија

За кремот:

  • 2 лажички ликер по желба
  • 125 мл јогурт
  • 30 гр шеќер
  • 100 мл слатка павлака

Подготовка: Изматете ги јајцата со шеќерот и солта додека не станат пенасти и внимателно измешајте го брашното. Префрлете во тавче за печење и потоа печете 7 минути на 180 ° C. Јаболката излупете ги, исечете ги на коцки, прелијте ги со сок од јаболко додека не омекнат и додадете шеќер, сок од лимон и ликер од кајсии по вкус. За кремот изматете ја слатката павлака со јогутот и шеќерот, додадете ликер по желба и се убаво измешајте. На пандишпанот, наредете ги јаболките, па врз нив ставете еден слој од кремот. До сервирање, колачот чувајте го во фрижидер. Добар апетит!