Потребно:
- 2 шаки брокула
- Кашкавал (по желба)
За бешамелот:
- 2 лажици масло за јадење или путер
- 1 лажица брашно
- 2дл млако млеко
- Сол
Подготовка: За да го подготвите бешамел сосот, ставете го путерот или маслото во тавче на оган. Кога ќе се загрее, додадете го брашното со постојано мешање. Веднаш после брашното додадете го млекото и тоа треба да се крчка на тивок оган 5-10 минути, додека се не се соедини. Цело време мешајте. Посолете по вкус. Брокулата кратко се бланшира, потоа се реди во огноотпорен сад, се прилива со бешамел сосот и врз него се ренда кашкавал. Се запечува во рерна некои 5 минути, доволни кашкавалот да фати коричка.