РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брза погача

Одличен рецепт со прекрасен вкус погоден и за децата, а погачата може да им ја понудите како појадок за во училиште или за вечера.

Потребно:

За тестото:

  • 600 гр брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 инстант квасец
  • 50 мл маслиново масло

За полнење:

  • 100 мл маслиново масло
  • 250 гр кромид
  • 800 гр домати пелати 
  • 50 мл бело вино
  • Црн пипер
  • Оригано
  • 1 лажица сув зачин
  • 80 гр димено пилешко филе
  • 1 лажичка шеќер

Подготовка: Се замесува тесто од брашното, солта, квасецот, маслото и околу 330 мл млака вода и се остава на топло место. Додека тестото нараснува, на 60 мл маслиново масло пропржете го исечканиот кромид. По 3-4 минути, додадете ги издробените домати, виното, биберот, ориганото и сувиот зачин. Се динста на тивок оган, а кога сосот е готов, се остава на страна да се излади. Кога тестото ќе се удвои во волумен, поделете го на два дела. Расукајте го на дебелина од 1,5 см и ставете го на подмачкан плех да помине преку работ. Врз тестото ставете го подготвениот фил, наредете го исечканото пилешко и покријте со другата половина од тестото. Префрлете го долниот раб од тестото преку работ на горниот и замотајте. Премачкајте го тестото со маслиново масло, избоцкајте го со вилушка, оставете го уште 10 минути и ставете го во рерна на 180 °C 35-40 минути. Покријте ја печената погача и оставете ја малку да се излади. Добар апетит!