Потребно:
За тестото:
- 600 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 инстант квасец
- 50 мл маслиново масло
За полнење:
- 100 мл маслиново масло
- 250 гр кромид
- 800 гр домати пелати
- 50 мл бело вино
- Црн пипер
- Оригано
- 1 лажица сув зачин
- 80 гр димено пилешко филе
- 1 лажичка шеќер
Подготовка: Се замесува тесто од брашното, солта, квасецот, маслото и околу 330 мл млака вода и се остава на топло место. Додека тестото нараснува, на 60 мл маслиново масло пропржете го исечканиот кромид. По 3-4 минути, додадете ги издробените домати, виното, биберот, ориганото и сувиот зачин. Се динста на тивок оган, а кога сосот е готов, се остава на страна да се излади. Кога тестото ќе се удвои во волумен, поделете го на два дела. Расукајте го на дебелина од 1,5 см и ставете го на подмачкан плех да помине преку работ. Врз тестото ставете го подготвениот фил, наредете го исечканото пилешко и покријте со другата половина од тестото. Префрлете го долниот раб од тестото преку работ на горниот и замотајте. Премачкајте го тестото со маслиново масло, избоцкајте го со вилушка, оставете го уште 10 минути и ставете го во рерна на 180 °C 35-40 минути. Покријте ја печената погача и оставете ја малку да се излади. Добар апетит!