Потребно:
- 500 гр компири
- 100 гр црвен кромид
- 100 гр чадена сланина
- 100 мл кисела павлака
- 2 јајца
- 200 мл млеко
- Сол и бибер по вкус
Подготовка: Најпрво излупете ги компирите и исечете ги на кругови. Ставете ги во сад и посолете. Сланината исечкајте ја на тенки коцки, а кромидот на ленти. Подгответе огноотпорен сад, малку подмачкајте го и наредете ги прво компирите, па лентите кромид. Премачкајте со лажица кисела павлака, па наредете ја сланината. Повторете го целиот процес по истиот редослед, завршувајќи со компири. Потоа во посебен сад изматете ги јајцата со јогуртот, малку вода, сол и бибер, па прелијте ја мусаката и печете во рерна загреана на 200 степени околу 45 минути, додека компирите не поруменат. Добар апетит!