РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен интегрален леб

Домашниот интегрален леб можете да го направите и да го користите неколку дена, тој е вкусен и здрав, совршен за целото семејство.

Потребно:

  • 500 гр интегрално брашно
  • 1 лажичка активен сув квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 350 мл млака вода
  • 1 лажица масло

Подготовка: Во поголем сад ставете ги брашното, квасецот и шеќерот и измешајте ги. Додадете ја водата и кога ќе изгледа како да има грутки, измешајте ја солта, па маслото. Со рацете соберете сè во топка тесто. На работната површина замесете тесто. Избегнете додавање дополнително брашно. Ставете го тестото во сад и покријте го. Оставете на топло место да се удвои, околу еден час. Премачкајте малку масло околу внатрешноста на тавата за леб. По еден час повторно премесете го тестото и ставете го во подготвената тава. Покријте го и оставете го да нарасне на топло место 40 минути. Загрејте ја рерната на 220 степени. Печете го лебот 40-45 минути. Потоа извадете го од рерна и калапот, па оставете да се излади на решетка. Добар апетит!