РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни бадем бисквити

Ако сакате ароматични, јаткасти бисквит колачиња што се топат во устата, овие колачиња со бадеми се совршен избор за вас. Подготовката е едноставна, а резултатот се прекрасно ароматични колачиња што ќе внесат топлина во секоја шолја кафе или чај.

Потребно:

  • 200 г бадемово брашно
  • 80 г шеќер
  • 1 белка од јајце
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • Прстофат сол
  • 1 жолчка од јајце (за премачкување)
  • 30 г ливчиња од бадем (за посипување)

Подготовка: Загрејте ја рерната на 170 °C и обложете плех за печење со хартија за печење. Во сад, измешајте го бадемовото брашно, шеќерот и прстофат сол. Додадете ја белката и екстрактот од бадеми и месете додека не се формира меко, но не премногу лепливо тесто. Обликувајте топчиња со големина на орев (околу 20) и малку сплескајте. Наредете ги колачињата на плех за печење, премачкајте ги со жолчка од јајце и наросете ги со ливчиња од бадеми. Печете 15–18 минути, додека не добијат златно-кафеава боја. Оставете да се оладат на решетка пред сервирање. Добар апетит!