Потребно:
- 250 гр грашок
- 250 гр свежа боранија
- 2 средни тиквички исечени на кругови
- 2 моркови исечени на кругови
- 1 главица црвен кромид
- 1 лажица сув зачин
- 200 мл неутрална павлака
- 2 лажици брашно
- Масло за јадење
- Сол
- Црн пипер
- Ловоров лист
- 1 чешне лук
Подготовка: Кромидот ситно се сечка и се пржи на малку масло. Кога ќе порумени додадете сув зачин, лук, бибер, грашок, боранија и моркови. По кратко динствување додадете 2 литри вода. Варете, па додајте ги тиквичките. Сварете се заедно притоа додавајќи ја неутралната павлака измешана со 2 лажици брашно. Кога ќе зоврие тргнете го јадењето од оган и послужете. Добар апетит!