РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенска пита со тиква

Есента во својата понуда има прекрасен спектар на бои, најсочни вкусови и најбогата понуда на рецепти кои може да ги подготвите дома. Тиквата сигурно е една од ѕвездите на есенското мени, а кога од неа ќе подготвите вкусен десерт, тука нема грешка.

Потребно:

За кората:

  • 3 јајца
  • 100мл млеко
  • 1 шолја бело брашно
  • 1 шолја шеќер
  • 1 прашок за печиво
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 6 лажици масло

За филот:

  • 300гр тиква
  • 1 шолја гриз

Подготовка: Сите состојки за кората изматете ги, и половина од смесата ставете ја во подмачкано тавче. Ставете го тавчето во загреана рерна и печете пет минути. Потоа извадете ја тавата, додадете го филот од тиква, па врз него остатокот од смесата за кора. Вратете го тавчето во рерна и печете уште 30 минути, на 180 степени. Филот ќе го подготвите така што ситно исечканите коцки тиква и гризот (по желба може да додадете и шеќер) убаво ќе ги изблендирате.