РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенска рендана пита со компир и тиквица

Рецептот што ви го претставуваме е толку едноставен да им успева и на оние кои се почетници во кујната. Оваа брза пита со тиквици и компир е се што ви е потребно оваа есен.

Потребно:

  • 800гр компир
  • 300гр димена сланина
  • 500-600гр тиквици
  • 1 кромид
  • Сол
  • Бибер
  • Масло за јадење или маст

За преливот:

  • 4 јајца
  • 200гр кисела павлака

За наросување:

  • 200гр кашкавал

Подготовка: Компирот и тиквиците изрендајте ги. Пропржете го истно исечканиот кромид, па додадете ја сланината исечена на коцки. Зачинете по вкус. Во тавчето во кое ќе печете, ставете малки масло или маст и загрејте. Тиквиците ии компирот исцедете ги од вишокот вода и измешајте ги. Додадете ја сланината и кромидот, кои претходно ги пропрживте. Се измешајте убаво. Додадете сол и бибер. Во жешкото тавче ставете ја добиената смеса и израмнете. Состојките за преливот убаво измешајте ги и соединете ги и прелијте врз смесата во тавчето. Одозгора ставете го ренданиот кашкавал. Печете во загреана рерна на 200 степени од 35-40 минути.