Потребно:
- 800гр компир
- 300гр димена сланина
- 500-600гр тиквици
- 1 кромид
- Сол
- Бибер
- Масло за јадење или маст
За преливот:
- 4 јајца
- 200гр кисела павлака
За наросување:
- 200гр кашкавал
Подготовка: Компирот и тиквиците изрендајте ги. Пропржете го истно исечканиот кромид, па додадете ја сланината исечена на коцки. Зачинете по вкус. Во тавчето во кое ќе печете, ставете малки масло или маст и загрејте. Тиквиците ии компирот исцедете ги од вишокот вода и измешајте ги. Додадете ја сланината и кромидот, кои претходно ги пропрживте. Се измешајте убаво. Додадете сол и бибер. Во жешкото тавче ставете ја добиената смеса и израмнете. Состојките за преливот убаво измешајте ги и соединете ги и прелијте врз смесата во тавчето. Одозгора ставете го ренданиот кашкавал. Печете во загреана рерна на 200 степени од 35-40 минути.