Потребно:
- 1 кромид (поголем)
- 1 лажичка сушена мајчина душица
- 2 чешниња лук
- 600гр бело пилешко месо
- 1/2 лажичка оригано
- 1 лажица брашно
- 1 1/2 шолји пилешки бујон
- 1 шолја рендан кашкавал
- Свеж магдонос
Подготовка: Во поголемо тавче загрејте масло. Додадете го кромидот исечен на ленти и посолете, додадете бибер и зачинете со мајчина душица. Гответе додека кромидот не се карамелизира, околу 25 минути. Потоа додадете го ситно исчеканиот лук. По една минута, тргнете го тавчето од рингла и смесата ставете ја во чинија. Во истото тавче додадете уште малку масло, па исечканото пилешко месо на коцки, зачинете со сол и бибер и додадете го и ориганото. Врз месото наросете се брашното и промешајте. Испржете го пилешкото, па додадете го бујонот и смесата со кромидот. Оставете да проврие, а потоа намалете ја температурата и динствувајте додека месото не омекне и бујонот малку не испари. Додадете го кашкавалот и поклопете ја тавата. Оставете уште две минути и тргнете го од оган. Пред послужување, наросете свеж исечкан магдонос.