Потребно:
- 2 лажици путер
- 230 гр свежи шампињони, сечкани
- 1 кромид, исечкан на коцки
- 2 моркови, излупени и исечени на коцки
- 2 стапчиња целер, исечени на коцки
- 3 чешниња лук, ситно сечкани
- 4 гранчиња свежа мајчина душица
- 2 парчиња пилешки гради со коски и кожа
- 1,5 л пилешки бујон
- 240 гр ориз
- 1 ловоров лист
- Сол и бибер по вкус
- 2 лажици сечкани листови свеж магдонос
Подготовка: Растопете го путерот во големо тенџере на средна топлина. Додадете ги печурките, кромидот, морковот и целерот. Гответе, мешајќи повремено, додека не омекне, околу 8-10 минути. Измешајте го лукот и мајчината душица додека не замирисаат, околу 1 минута. Измешајте ги пилешкото, пилешкиот бујон, оризот, ловоровиот лист, 1 лажичка сол и 1/2 лажичка бибер. Оставете да зоврие, намалете ја топлината и гответе покриено, додека не се свари пилешкото и оризот не омекне, околу 35-45 минути. Извадете го пилешкото и оставете го да се излади пред да го исечете на парчиња со големина на залак, фрлете ги коските и кожата. Измешајте ги сечканото пилешко и магдоносот; зачинете со сол и бибер, по вкус. Уживајте. Добар апетит!