РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Гулаш со пилешко и печурки

Гулашот со пилешко месо и со свежи печурки е обилен ручек полн со зеленчук.

Потребно:

  • 2 лажици путер
  • 230 гр свежи шампињони, сечкани
  • 1 кромид, исечкан на коцки
  • 2 моркови, излупени и исечени на коцки
  • 2 стапчиња целер, исечени на коцки
  • 3 чешниња лук, ситно сечкани
  • 4 гранчиња свежа мајчина душица
  • 2 парчиња пилешки гради со коски и кожа
  • 1,5 л пилешки бујон
  • 240 гр ориз
  • 1 ловоров лист
  • Сол и бибер по вкус
  • 2 лажици сечкани листови свеж магдонос

Подготовка: Растопете го путерот во големо тенџере на средна топлина. Додадете ги печурките, кромидот, морковот и целерот. Гответе, мешајќи повремено, додека не омекне, околу 8-10 минути. Измешајте го лукот и мајчината душица додека не замирисаат, околу 1 минута. Измешајте ги пилешкото, пилешкиот бујон, оризот, ловоровиот лист, 1 лажичка сол и 1/2 лажичка бибер. Оставете да зоврие, намалете ја топлината и гответе покриено, додека не се свари пилешкото и оризот не омекне, околу 35-45 минути. Извадете го пилешкото и оставете го да се излади пред да го исечете на парчиња со големина на залак, фрлете ги коските и кожата. Измешајте ги сечканото пилешко и магдоносот; зачинете со сол и бибер, по вкус. Уживајте. Добар апетит!