РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Хранлива супа со пилешко и зеленчук

Ако ви е премногу од тешка храна и ви треба некое лесно, но хранливо јадење за овие студени зимски денови кога се закануваат разни болести и инфекции, оваа супа е совршен избор бидејќи може да се послужи и како главно јадење.

Потребно:

  • 1 кг пилешки гради или батаци со коски
  • 1 кромид, ситно сечкан
  • 2 моркова, исечени на кругови
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 компира, исечени на коцки
  • 1 чаша свеж грашок (може и замрзнат)
  • 1 чаша пченка (може и замрзната)
  • 1 шолја сечкана блитва или спанаќ
  • 2 супени лажици маслиново масло
  • 2 литри пилешка супа (може да биде пилешки бујон или вода со пилешки коцки)
  • Сол и бибер по вкус
  • Свеж магдонос, сечкан за посипување (по желба)

Подготовка: Во големо тенџере загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додадете го сечканиот кромид и лукот и пржете додека кромидот не стане стаклен. Додадете ги парчињата пилешко во тенџерето и пржете додека не поруменат од сите страни. Во тенџерето додадете ја пилешката супа, па се додаваат морковите, компирот, грашокот и пченката. Оставете ја супата да проврие. Намалете ја топлината на минимум и варете ја супата, покриена, додека зеленчукот не омекне и пилешкото се свари, околу 20-30 минути. Кога супата е готова, додајте исечкана блитва или спанаќ. Оставете го да се готви уште неколку минути додека не овенат лиснатиот зеленчук. Посолете ја и додадете бибер во супата по сопствен вкус. По потреба додадете уште зачини. Послужете ја супата топла, наросена со свеж магдонос или со парчиња свеж леб или тост. Оваа супа од пилешко и зеленчук е богата со протеини, растителни влакна, витамини и минерали, што ја прави совршен закрепнувачки оброк. Добар апетит!