РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Јогурт колач

Сакате едноставни, домашни колачи кои секогаш успеваат? Тогаш овој мраморен јогурт колач е идеален избор за вас. Јогуртот му дава мекост и сочност, додека комбинацијата од светла и темна смеса го претвора во препознатлив мраморен дезен кој изгледа прекрасно кога колачот се сече. Подготовката е брза, а резултатот е вкусен колач што ќе ја обожаваат сите во домот.

Потребно:

За тестото:

  • 3 јајца 
  • 180 г шеќер
  • 200 мл јогурт
  • 120 мл масло
  • 1 ванилин шеќер
  • 250 г брашно
  • 1 прашок за печиво

За темниот дел:

  • 2 лажици какао
  • 3 лажици млеко

Подготовка: Обложете калап за леб (25–30 см) со хартија за печење или намачкајте го со путер и наросете со брашно. Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете лесна и пенаста смеса. Додадете го јогуртот и маслото и кратко измешајте. Просејте го брашното и прашокот за печиво и соединете сè во мазна смеса. Поделете ја смесата на два еднакви дела. Додадете какао и млеко во едниот дел и добро измешајте. Ако е премногу густа, додадете уште малку млеко. Наизменично сипувајте ја светлата и темната смеса во калапот. Со нож, лесно повлечете неколку линии низ смесата за да создадете мраморен ефект. Печете во претходно загреана рерна на 180 °C, 45 минути. Оставете го колачот да се олади 10 минути во калапот, а потоа извадете го на решетка. Исечете го кога целосно ќе се олади. Добар апетит!