
Потребно:
За тестото:
- 3 јајца
- 180 г шеќер
- 200 мл јогурт
- 120 мл масло
- 1 ванилин шеќер
- 250 г брашно
- 1 прашок за печиво
За темниот дел:
- 2 лажици какао
- 3 лажици млеко

Подготовка: Обложете калап за леб (25–30 см) со хартија за печење или намачкајте го со путер и наросете со брашно. Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете лесна и пенаста смеса. Додадете го јогуртот и маслото и кратко измешајте. Просејте го брашното и прашокот за печиво и соединете сè во мазна смеса. Поделете ја смесата на два еднакви дела. Додадете какао и млеко во едниот дел и добро измешајте. Ако е премногу густа, додадете уште малку млеко. Наизменично сипувајте ја светлата и темната смеса во калапот. Со нож, лесно повлечете неколку линии низ смесата за да создадете мраморен ефект. Печете во претходно загреана рерна на 180 °C, 45 минути. Оставете го колачот да се олади 10 минути во калапот, а потоа извадете го на решетка. Исечете го кога целосно ќе се олади. Добар апетит!

















