РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ќофтиња со тиквички во сос од павлака и печурки

Кога сочните ќофтиња направени од мелено месо ќе се комбинираат со богат зеленчук и кремаст сос, добивате јадење кое мириса на домашна кујна и го враќа апетитот дури и кај најпребирливите јадачи. Овие ќофтиња не се обични - кријат рендани тиквички. Тие се совршен оброк со пире од компири, тестенини или само парче леб.

Потребно:

  • 300 г мелено месо
  • 1 тиквичка
  • 3 главици кромид
  • 150 г печурки
  • Сол
  • Црн пипер
  • Црвен пипер
  • Лук во прав или свеж
  • Прстофат мајчина душица
  • 350 г павлака за готвење
  • 200 мл вода
  • 1 лажица путер

Подготовка: Изрендајте ја тиквичката и ситно исечкајте еден кромид. Измешајте со мелено месо, додадете сол, бибер, лук и мајчина душица. Добро измешајте сè и формирајте помали ќофтиња. Загрејте малку путер во тава и лесно испржете ги ќофтињата од сите страни додека не добијат златно-кафеава боја. Извадете ги и оставете ги настрана. Во истата тава испржете го ситно исечканиот преостанат кромид, потоа додадете ги исечканите печурки. Крчкајте додека не омекнат и не испуштат сок. Додадете ја павлаката и водата, додадете сол и зачинете по вкус, потоа мешајте додека сè добро не се соедини. Вратете ги ќофтињата во сосот, покријте и гответе уште 15-20 минути на тивок оган додека сосот не се згусне и ќофтињата не се сварат. Добар апетит!