Потребно:
- 500 гр свински бут
- 1 кромид
- 2 лажици свинска маст
- 5 моркови
- 3 парчиња праз
- 10 печурки
- 2 лажички мелен црн пипер
- 1 коцка од зеленчук
- 1 лажица сув зачин
- 3 лажички чаден црвен пипер
- 2,5 дл бело вино
- 2 лажички лук во прав
- 2,5-3 л. вода
Подготовка: Кромидот ситно исечкајте го, празот исечкајте го на ленти, печурките на кришки, морковот на коцки и месото на коцки. На маст пропржете го кромидот и додадете го месото. Месото се динствува додека не омекне, а потоа се додава виното и се остава да се готви додека течноста не испари. Додадете ги морковите, печурките и празот, потоа зачините и водата и варете околу еден час. Добар апетит!