РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од карфиол

Ова е рецепт за необична, но вкусна мусака која децата ќе ја обожаваат.

Потребно:

  • 1кг карфиол
  • 300гр мелено месо
  • 3 лажици зејтин
  • 2 јајца
  • 2 чешниња лук
  • 1 чаша кисела павлака
  • 1 мала шолја млеко
  • 1 кромид
  • 1 лажица доматно пире
  • Зачини

Подготовка: Карфиолот исечете го на помали парчиња и варете го во солена вода во која е додадена една шолја млеко. На пола сварениот карфиол исцедете го. На масло издинствувајте го кромидот и месото, па додадете го доматното пире, зачините, и малку вода. Кога месото че омекне, додадете го лукот. Во огноотпорен сад ставете половина од количината на карфиолот, преку него месото, па повторно карфиол. Павлаката измешајте ја со јајцата, малку сол и со тоа прелијте ја муската. Печете во загреана рерна околу половина час, на 220 степени.