РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака со карфиол

Пробајте го овој необичпен рецепт кој сигурно ќе ви се допадне. Ако досега не сте биле некој љубител на карфиол, вака подготвен сигурно ќе ви остави поинаков впечаток. Иако потсетува, според намирниците на вообичаена мусака, ова јдење е сосема поинакво и превкусно.

Потребно:

  • 1 главица карфиол
  • Оцет
  • 1 кромид
  • 2 домата
  • 400гр мелено месо
  • Сол
  • Бибер
  • Црвен пипер
  • Масло
  • 1 лажица путер
  • Кашкавал

Подготовка: Карфиолот поделете го на цветови и ставете го во чинија со вода, па додадете малку оцет. По пет минути, исцедете и карфио9лот изрендајте го на крупно ренде. Во тавче загрејте масло и додадете го путерот. Додадете го карфиолот и пропржете го 10-тина минути. Пред крај додадете сол, бибер и зачин по желба. Кромидот и доматите изрендајте ги на крупно ренде. Прво пропрежете го кромидот, па додадете го меленото месо, па по неколку минути и изренадните домати. Оставете да се испржи.  Во огноотпорен сад прво ставете еден ред од карфиолот, потоа ред од месото и на крај изрендајте кашкавал. Запечете во рерна на 200 степени, околу 10-15 минути.