Потребно:
- 1 главица карфиол
- Оцет
- 1 кромид
- 2 домата
- 400гр мелено месо
- Сол
- Бибер
- Црвен пипер
- Масло
- 1 лажица путер
- Кашкавал
Подготовка: Карфиолот поделете го на цветови и ставете го во чинија со вода, па додадете малку оцет. По пет минути, исцедете и карфио9лот изрендајте го на крупно ренде. Во тавче загрејте масло и додадете го путерот. Додадете го карфиолот и пропржете го 10-тина минути. Пред крај додадете сол, бибер и зачин по желба. Кромидот и доматите изрендајте ги на крупно ренде. Прво пропрежете го кромидот, па додадете го меленото месо, па по неколку минути и изренадните домати. Оставете да се испржи. Во огноотпорен сад прво ставете еден ред од карфиолот, потоа ред од месото и на крај изрендајте кашкавал. Запечете во рерна на 200 степени, околу 10-15 минути.