Потребно:
- 1кг карфиол
- 300гр мелено месо
- 3 лажици масло за јадење
- 2 јајца
- 2 чешниња лук
- 1 чаша кисела павлака
- 1 мала шолја млеко
- 1 кромид
- 1 лажица доматно пире
- Зачини
Подготовка: Карфиолот заедно со листовите се сече на поголеми парчиња и се вари во солена вода во која сте го додале млекото. Кога карфиолот ќе биде на половина сварен, се трга од оган и се цеди. На масло се динствува ситно исечканиот кромид и месото, па се додава доматното пире, зачините и малку вода. Кога местото ќе омекне, се додава лукот и по желба магдоносот. Во огноотпорен сад или друго тавче ставете половина од карфиолот, преку него месото и повторно ред од карфиолот. Павлаката измешајте ја со јајцата, малку сол и одозгора прелијте ја мусаката. Печете во загреана рерна околу половина час, на 220 степени.