Потребно:
- 250мл павлака за готвење
- 2 чешниња лук
- 30гр путер
- 1.250гр компир
- 1 лажичка сол
- Малку бибер
- 250гр рендан кашкавал
- Свежа мајчина душица
Подготовка: Растопете го путерот и измешајте го со павлаката и ситно исчеканиот лук. Рерната загрејте ја на 180 степени. Излупете ги компирите и исечете ги на тенки кругови. Посолете ги и додадете им бибер. Во калап за печење наредете една третина од исчеканите компири и врз нив ставете од растопениот путер и павлака (една третина). Ставете една третина од кашкавалот и неколку ливчиња мајчина душица. Повторете ја постапката уште еднаш, а третиот слој компири залијте го со павлаката и путерот, но не стават кашкавал. Покријте со фолија и ставете во рерна да се пече 50-60 минути, додека компирите не омекнат. Потоа извадете го калапот, наросете го остатокот од кашкавалот и вратете во рерна уште 15 минути, додека не се растопи кашкавалот и не добие златно-жолта боја.