
Потребно:
- 500 грама обично пченично брашно
- 1 кесичка сув квасец (7 грама)
- 1 лажичка шеќер
- 2 лажички сол
- 300 милилитри топла вода
- 4 лажици маслиново масло
Подготовка: Во сад измешајте го брашното, сувиот квасец, шеќерот и солта. Додадете топла вода и маслиново масло и добро измешајте со дрвена лажица или рачно додека не се соедини во меко тесто. Превртете го тестото на набрашнета површина и месете го пет до десет минути, додека не стане мазно и еластично. Ставете го тестото во лесно намастен сад, покријте го со крпа и оставете го на топло место еден час, додека не се дуплира во големина. Загрејте ја рерната на 220 степени. Лесно премесете го тестото, обликувајте го во векна или ставете го во плех обложен со хартија за печење. Премачкајте го горниот дел со малку повеќе маслиново масло по желба. Печете 25 до 30 минути, додека не добие златна, кафеава кора и дното на лебот не звучи шупливо кога ќе се чукне. Ако сакате покрцкава кора, ставете сад со вода на дното од рерната за време на печењето. Добар апетит!