РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ориз кашичка со нане и грашок +8м.

Употребата на замрзнат грашок во некои случаи е подобар избор, оти може да биде посвеж од свежиот грашок. Поради начинот на замрзнување, грашокот не ги губи витамините, минерали и хранливите материи.

Потребно:

  • 150мл несолен пилешки или телешки бујон
  • 70гр кафеав ориз
  • 120гр замрзнат грашок
  • 70гр сечкан праз
  • 30гр исечкано свежо нане

Подготовка: Ставете го бујонот да проврие, па додадете го оризот, поклопете го тенџерето и намалете ја температурата. Оставете така да се готви не повеќе од пет минути. Додадете го грашокот и се заедно нека се динствува околу шест минути, додека не омекнат состојките. Тргнете го тенџерето од оган, додадете го нането и празот, оставете да отстои уште пет минути и послужете му го јадењето на детето.