РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Оризова кашичка со пилешко +7м.

Пилешкото месо е одличен избор за почеток на воведувањето на месо во исхраната на бебето.

Потребно:

  • 1 мал пилешки копан
  • 2 лажици ориз
  • 1 морков
  • 1/2 мала тиквичка

Подготовка: Пилешкиот копан се става да се вари во вода, доволно само да го покрие месото, не премногу. Кога ќе биде сварен, се трга настрана. Морковот и тиквичката се рендаат и се ставаат на малку масло да се пропржат, и по 2-3 минути се додава претходно исчистениот ориз. Се налева малку од водата каде се варел копанот и се остава на тивок оган да се вари 10 минути.  По потреба се додава малку од водата каде се аврело месото. Потоа се додава месото од исчистениот копан и се заедно се остава уште пет минути. Со рачен стапчест миксер се миксира содржината до добивање на хомогена смеса.