РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Палачинки со моцарела и компир

Вака подготвените палачинки се идеални за вечера или ужина.

Потребно:

  • 850 гр пире од компири
  • 220 гр рендана моцарела
  • 1 јајце
  • 60 гр брашно
  • 2,5 лажици сечкан млад кромид
  • 55 гр презла
  • 2 лажици маслиново масло

Подготовка: Прво направете го пирето од компири. Наполнете тенџере од 5 литри со вода. Додадете 1 лажица сол и излупените компири исечени на четвртини. Гответе додека лесно не можете да го прободете со вилушка. Добро исцедете ги компирите и изгмечете ги со 4 лажици путер, а потоа оставете го пирето да се олади на собна температура. Можете да направите пире од компири 1-3 дена однапред. Потоа, во голем сад, измешајте го пирето од компири, ренданата моцарела, јајцето, брашното и сечканиот млад кромид. Користете гмечалка за компири за да ја изгмечите смесата додека добро не се соедини. Ставете полна лажица од смесата од компири меѓу дланките и формирајте плескавица со дебелина од 6 мм. Извалкајте ги двете страни од палачинката во презла и ставете ја на даска за сечење. Повторете го процесот со преостанатите палачинки. Загрејте тава на средна температура со доволно масло за лесно да го покрие дното на тавата. Кога маслото ќе се загрее, додадете ги палачинките во еден слој и пржете ги 3-4 минути од секоја страна или додека не поруменат. Повторете го процесот со преостанатите палачинки, додавајќи повеќе масло по потреба. Сервирајте со павлака и уживајте. Добар апетит!