Потребно:
- Еден француски леб (исечкан или искинат на покрупни парчиња)
- Две печени јаболки (големи)
- Пет јајца
- 1 ½ чаша млеко
- Половина чаша шеќер
- Половина чаша слатка павлака
- ¼ мала лажичка сол
За прелив:
- Една лажичка цимет
- Две лажици путер
- Три лажици кафеав шеќер
- Две лажици шеќер
- 2/3 чаша брашно
Подготовка: Премачкајте го тавчето со масло и во него ставете го лебот и исечените печени јаболки. Во посебен сад измешајте ги јајцата, млекото и шеќерот. Потоа, додадете ја слатката павлака и мешајте додека се не се соедини. Смесата рамномерно истурете ја врз лебот и јаболките. Во смесата може да додадете и малку путер. Нежно протресете ја тавата. Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете околу 40-45 минути.
Преливот направете го така што во сад ќе го измешате кафеавиот шеќер, белиот шеќер, циметот, а потоа и путерот. Полека додадете го брашното и мешајте додека се не се соедини. Со смесата прелијте ги јаболките и лебот, 5 минути пред да ги извадите од рерна. Кога десертот ќе биде готов и ќе се олади, покријте го со фолија и оставете го да отстои во фрижидер преку ноќ.